Αρχική    Δράσεις    Προγράμματα    Στελέχη    Επικοινωνία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα     Δίκτυα     Συνεργασίες    

Προγράμματα / Εκπαιδευτικά Προγράμματα/"Τα Μανιτάρια της Άνδρου"

Το πρόγραμμα "Τα μανιτάρια της Άνδρου" έχει σκοπό να προσεγγίσει ένα κρυφό αλλά συναρπαστικό τμήμα της βιοποικιλότητας του νησιού. Ο μαγικός, μυστήριος, εφήμερος και γοητευτικός κόσμος των μανιταριών, στο πιο πράσινο και υγρό νησί των Κυκλάδων σας προσκαλεί να τον γνωρίσετε. Νόστιμα εδώδιμα αλλά και δηλητηριώδη έως και επικίνδυνα θανατηφόρα είδη, μοναδικά χρώματα, σχήματα, αρώματα και γεύσεις,  λαϊκές ιστορίες και θρύλοι κεντρίζουν την φαντασία και ενεργοποιούν τις αισθήσεις. Η μοναδική και αναντικατάστατη συμβολή των μυκήτων αυτών που καλούνται κοινά «μανιτάρια» στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα, εξετάζονται και μελετώνται στο πλαίσιο της ανάδειξης τους ως οργανισμούς μοντέλα για την κατανόηση της οικονομίας της φύσης και δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν το παρθένο φυσικό περιβάλλον και να το προστατέψουν. Την  επιστημονική επίβλεψη του προγράμματος έχει ο συνεργάτης μας Ηλίας Πολέμης (Γεωπόνος - Μυκητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας τμήματος Βιολογίας του Παν. Πάτρας).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Οι μαθητές να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τη φύση, όχι σαν ακίνητη περιουσία, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό που χρειάζεται τη φιλία και τη βοήθειά μας.

  • Να αποκτήσουν γνώσεις για τους μύκητες και τη σημασία τους στο οικοσύστημα.

  • Να προσεγγίσουν βιωματικά τον κόσμο των μυκήτων και να εξετάσουν τα είδη, συλλέγοντας, φωτογραφίζοντας και παρατηρώντας τα στο μικροσκόπιο.

  • Να γνωρίσουν τις διατροφικές αξίες, τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τους κινδύνους από διάφορα είδη μανιταριών.

  • Να γνωρίσουν μέσα από λαϊκές παραδόσεις του τόπου και της ιστορίας, τη σημασία των μανιταριών στη φύση, στη θρησκεία και στον μύθο.

  • Να αποκτήσουν στάση και ήθος απέναντι στη ποικιλομορφία της φύσης και να αναγνωρίσουν αποδεκτά την αξία κάθε είδους και το ρόλο τους μέσα στον κύκλο της ζωής και του θανάτου των έμβιων όντων.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι μαθητές αφού αποκτήσουν βασικές και θεωρητικές γνώσεις με παρουσιάσεις, προβληματισμούς και συζητήσεις, κατόπιν θα επισκεφτούν το χώρο του εργαστηρίου καλλιέργειας μανιταριών του Κ.Π.Ε. για να παρακολουθήσουν τις συνθήκες ανάπτυξής και τους τρόπους αποξήρανσης των.

Αργότερα, στο πεδίο με τη βοήθεια του μυκητολόγου συνεργάτη μας και των εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Κορθίου, θα δραστηριοποιηθούν για την αναζήτηση μανιταριών σε επιλεγμένο χώρο που φιλοξενεί διάφορα είδη.

Θα ακολουθήσει φωτογράφηση και συλλογή δειγμάτων, συμπλήρωση των φύλλων εργασίας με στοιχεία από το πεδίο που αφορούν τα βιοτικά και αβιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος. Η επαφή με τον βιότοπο που αναπτύσσονται τα άγρια μανιτάρια, τα υποστρώματά τους, τα στάδια ανάπτυξής τους και τις οικολογικές απαιτήσεις τους εν γένει, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για βιωματική γνώση, που μεταφέρεται στα παιδιά "in situ"

Μετά την επιστροφή ακολουθεί μελέτη και καταγραφή των μορφολογικών και παρατήρηση των μικροσκοπικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων, με τη χρήση μικροσκοπίων και στερεοσκοπίων στο εργαστήριο του Κ.Π.Ε. Τέλος γίνεται αναγνώριση των ειδών που συλλέχθηκαν σε επίπεδο γένους ή και είδους όπου είναι εφικτό.

Τέλος, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να συνοψίσουν τις γνώσεις και τα ερεθίσματα που πήραν στη διάρκεια της δράσης και να παρουσιάσουν τις εντυπώσεις τους και τα συμπεράσματα τους, με δημιουργικό τρόπο με τη βοήθεια πολυμέσων, με ζωγραφική, μουσική, σκετς κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μονοήμερο                                        Διήμερο

 

webdesign

designed 2006 by Kimon Manetas.